opakowania foliowe

Opakowania foliowe na żywność

Jak dowodzą ostatnie badanie produkty spożywcze pakowane w opakowania foliowe mają niestety szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Z opakowań foliowych przenika do żywności substancja w pełni syntetyczna o nazwie BPA. Jest to związek, który nie występuje w przyrodzie i został uzyskany chemicznie w laboratoriach. BPA możemy znaleźć w opakowaniach foliowych produktów nabiałowych, kubkach, butelkach, foliach spożywczych, kartonach. Mało kto się, że substancja ta może mieć negatywny wpływ na układ nerwowy, układ odpornościowy, zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory, powodować otyłość czy nawet problemy z płodnością.

 

Ten szkodliwy dla środowiska związek nie znajduje się jednak tylko w opakowaniach foliowych. Jak wskazały badania czynnik zawartości BPA w drukach pochodzących z drukarek termicznych (np. rachunków handlowych) jest nawet 500 razy większy niż w opakowaniach foliowych. Udowodniono także, że substancja BPA ma zdolność szybkiego i głębokiego przenikania przez skórę, a nawet głębiej – do krwiobiegu.

 

Nim sięgniemy kolejny raz po opakowanie wykonane z plastiku czy z folii zastanówmy się jaki wpływ może mieć ono na nasze środowisko, kondycję zdrowotną nas samych i naszych bliskich. Istnieje wiele substytutów takich opakowań np. szkło, papier, materiały ekologiczne. Warto z nich korzystać.